Cari @ Amanz

Komputer tahan lasak seringkali diperkenalkan, tetapi spesifikasinya pasti tidak begitu yang terkini. Ini kerana sasarannya adalah terhad dan asalkan spesifikasi yang ditawarkan sesuai dengan kerja-kerja yang pengeluar sasarkan, ia sudah memadai. Acer baru-baru ini memperkenalkan siri Enduro, iaitu barisan komputer riba Windows 10 dan tablet Android yang tahan lasak.

Acer Enduro N7 Rugged Notebook

Enduro N7 ini dibina dengan bahan yang menyerak kehentakan dan sesuai digunakan oleh petugas barisan hadapan, mereka yang bertugas di tapak pembinaan, kilang atau mana-mana persekitaran yang merbahaya. Bahannya juga adalah gred tentera MIL-STD 810G dan turut mempunyai perlindugan kalis air IP65.

Skrin komputer riba ini adalah 14-inci FHD, mempunyai ketahanan bateri 10 jam dan turut mempunyai bateri tambahan. Ia dijana dengan cip empat-teras Intel Core i5 generasi ke-8, mempunyai cip sekuriti TPM 2.0, sistem log masuk Windows Helo dan juga perisian AEMS terbina. Memori adalah sehingga 8GB RAM, SSD terhad kepada 120GB dan berat 2.85KG. Harga untuk model ini masih tidak diumumkan lagi buat masa ini.

Acer Enduro N3 Rugged Notebook

Seperti N7, ia adalah komputer riba tahan lasak. Walaupun bahan binaan sama, iaitu bahan gred tentera MIL-STD 810G – ia hanya mempunyai perlindungan kalis air IP53. Ia juga lebih ringan, iaitu hanya 1.985KG sahaja berbanding N7 yang melebihi 2KG. Skrin N3 juga dilindungi dengan lapisan kaca dari Corning Gorilla Glass sebagai perlindungan.Cip sekuriti TPM, perisian AEMS, semuanya dikekalkan.

Model N3 ini dijana dengan cip Intel yang terkini, iaitu sehingga Intel Core i7 generasi ke-10, memori yang boleh dinatiktaraf sehingga 32GB, pilihan cip grafik NVIDIA MX230 dan SSD sehingga 2TB. Harga jualan disasarkan adalah bermula dari $899, iaitu sekitar RM3842.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd