Cari @ Amanz

Kerajaan dijangka memberikan kredit RM50 melalui dompet digital untuk rakyat Malaysia pada penghujung bulan Julai 2020 ini. Buat masa ini, kerajaan sekadar mengatakan pengguna perlu mempunyai aplikasi MySejahtera untuk mendapatkan kredit berkenaan melalui dompet digital.

Selari dengannya, kini Boost yang turut terlibat sebagai dompet digital untuk program eTunai Rakyat sebelum ini, kini telah pun menyediakan laman FAQ untuk program ePenjana.

Melaluinya, Boost berkongsi secara ringkas berkaitan dengan program ini. Ia dikatakan kredit ePenjana boleh ditebus sebelum September 2020 ini.

Dompet Digital RM50

Selain daripada itu, Boost turut berkongsi berkaitan dimanakah kredit berkenaan tidak boleh digunakan. Seperti ramai sedia maklum, inisiatif ini disediakan kerajaan dalam mengalakkan pembayaran nirsentuh di kedai fizikal.

Disebabkan oleh itu, kredit ini ditekankan untuk digunakan bagi tujuan pembelian fizikal. Selari dengannya, Boost mengatakan kredit berkenaan boleh digunakan di semua tempat, kecuali untuk:
– pembelian atas-talian atau berasaskan internet
– tol
– pembelian dalam aplikasi (seperti wayang, penerbangan dan sebagainya)
– pembayaran bil dan utiliti
– pembayaran teksi dan seru-pandu
– mana-mana perkhidmatan kerajaan


Selain daripada ini, pengguna dikatakan boleh menggunakan kredit ePenjana ini pada mana-mana perkhidmatan lain.

Buat masa ini, Boost sahaja telah menyediakan FAQ penuh berkenaan inisiatif ePENJANA ini. Kita mungkin lihat beberapa penyedia dompet digital lain turut mengumumkan berkenaan inisiatif ini dalam masa terdekat ini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd