Xiaomi Mempatenkan Telefon Dengan Fon Telinga Nirwayar Terbina

Diterbitkan pada July 28, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Rungutan paling kerap kami dengar mengenai penggunaan fon telinga nirwayar ialah putik audio yang kerap hilang atau TWS tertinggal di rumah apabila ingin digunakan. Menerusi paten yang baru difailkan oleh Xiaomi, isu ini akan diselesaikan dengan menyertakan terus sepasang fon telinga ke dalam tubuh peranti,

 Paten rekaan yang diterbitkan pada 24 Julai yang lalu oleh WIPO meletakkan dua fon telinga bersaiz kecil pada bahagian atas telefon pintar. Apabila diperlukan ia cuma perlu ditarik keluar. Rekaan fon telinga juga agak unik dengan bahagian atas kepal berputar 90 darjah sebelum boleh digunakan.

Idea mengintegrasikan fon telinga terus pada tubuh peranti bukanlah idea baru bagi Xiaomi. Sebelum ini mereka mempatenkan kerangka telefon pintar dengan tempat simpanan merangkap pod pengecas fon telinga terbina. Rekaan ini kurang praktikal kerana mewujudkan bonggol yang agak besar pada panel belakang.

Pada hemat kami rekaan terkini ini juga masih kurang praktikal kerana fon telinga yang digunakan bersaiz terlalu kecil. Seperti biasa kewujudan paten tidak bermakna produk akan dipasarkan dalam masa terdekat.

komen


© Amanz / 2022 Kami