Sony WH-1000XM4 Kini Rasmi – Fon Kepala Pembatalan Hingar Premium Dengan Pelbagai Ciri Baru Pada Harga RM1599

Diterbitkan pada Ogos 7, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Fon kepala pembatalan hingar aktif Sony WH-1000XM3 boleh dikatakan di antara fon kepala premium terbaik keluaran Sony kerana ia menggabungkan kualiti audio yang mantap dan juga pelbagai ciri-ciri audio dan juga jangka hayat bateri yang cukup panjang.

Oleh kerana itu, ramai peminat fon kepala Sony tertunggu-tunggu akan ketibaan model seterusnya, iaitu Sony WH-1000XM4 yang telahpun banyak tertiris sekian lamanya.

Dari segi rekaan, WH-1000XM4 tidak terlalu berbeza apabila dibandingkan dengan model sebelum ini. Walaupun begitu, Sony telah membuat beberapa perubahan seperti penggunaan rangka plastik yang lebih ringan, dan juga sulaman pad telinga yang memastikan penggunaan yang lebih selesa berbanding dengan model sebelum ini.

Untuk ciri pembatalan hingar aktif, Sony masih lagi menggunakan cip pemprosesan QN1 dan dua mikrofon Dual Noise Sensor yang memastikan bunyi persekitaran tidak meresap masuk kedalam telinga apabila fon kepala ini digunakan.

Dari segi kualiti audio, fon kepala WH-1000XM4 kini menggunakan teknologi audio DSEE Extreme, iaitu penambahbaikan kepada ciri naik-taraf audio untuk menjadikan kualiti audio seperti MP3 lebih seakan-akan audio pada kualiti HiRes. Sony juga telah memberikan fokus yang lebih banyak kepada kemampuan perisian ataupun kecerdasan buatan pada fon kepala WH-1000XM4 ini.

Salah satu daripada ciri baru yang hadir pada fon kepala ini ialah Speak-To-Chat, iaitu ciri di mana fon kepala ini akan memadamkan ciri pembatalan hingar dan juga menjedakan audio untuk sementara apabila mikrofon fon kepala ini menangkap suara anda apabila anda sedang bercakap.

Satu lagi ciri ialah ciri menghentikan audio apabila anda menanggalkan fon kepala ini. Ciri ini dapat dilihat melalui fon telinga Sony WF-1000XM3 sebelum ini, dan dengan sensor tambahan, ciri ini kini dapat digunakan pada fon kepala ini. Salah satu penaiktarafan yang kami pasti akan disukai ramai ialah kebolehan Sony WH-1000XM4 ini untuk dipadankan dengan dua peranti pada masa yang sama, berbanding dengan satu sahaja sebelum ini.

Sama seperti model sebelum ini, Sony WH-1000XM4 hadir dengan rekaan warna hitam ataupun perak. Menurut laman web Sony Malaysia, fon kepala Sony WH-1000XM4 ini ditetapkan pada harga RM1599, tetapi tiada tarikh pelancaran buat masa ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami