Cari @ Amanz

Permua Fortnite ialah antara aplikasi paling popular di kalangan pemilik peranti iOS. Semasa versi peranti mudah alih dilancarkan, ia terlebih dahulu tiba ke iOS sebelum ke Android. Tetapi hari ini Fornite telah dibuang dari App Store setelah Epic Games, penerbit permua ini memintas sistem pembelian dalam permainan App Store untuk menawarkan harga yang lebih rendah semalam kerana tidak perlu membayar 30% kepada Apple.

Beberapa jam selepas ini dilakukan, Apple pantas membuang Fornite dari App Store kerana ia kini telah melanggar terma dan syarat di mana pembelian dalam permainan hanya boleh menerusi sistem Apple. Seperti telah menjangka ini akan berlaku, Epic Games terus melancarkan iklan di atas yang merupakan parodi kepada iklan Apple yang diterbitkan pada tahun 1984.

Ia mendakwa Apple kini ialah syarikat yang menggunakan kedudukannya sebagai entiti besar untuk memonopoli pasaran. Sejurus selepas iklan ini diterbitkan, tagar #FreeFortnite mula popular di platform media sosial.

Bagi pemain Fornite, permua masih boleh dimainkan pada peranti iOS sekiranya ia telah dimuat turun sebelum. Pembelian V Bucks juga masih boleh dilakukan menerusi sistem Epic Games dan Appl Store. Epic Games berkata buat masa ini pengguna iOS akan dapat mengakses permainan

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd