Epic Games Mengatakan Apple Akan Tamatkan Semua Akaun Pembangun Epic – Menghalang Epic Membangunkan Aplkasi iOS Dan Mac

Diterbitkan pada Ogos 18, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Epic Games sebelum ini telah memfailkan saman ke atas Apple – selepas Apple membuang aplikasi Fortnite apabila Epic menambah ciri pembayaran yang tidak melalui pencukaian App Store.

Lanjutan daripadanya, kini Epic mengatakan Apple telah memberitahu yang mereka akan menamatkan semua akaun pembangun Epic untuk iOS dan Mac pada 28 Ogos kelak.

Selari dengannya, Epic kini telah memfailkan satu lagi saman ke atas Apple, mengatakan tidak memberikan akses kepada akaun pembangun akan memberikan impak tinggi kepada Epic – termasuk sukar membangunkan perisian Unreal Engine yang digunakan ramai pembangun seluruh dunia dalam pembangunan permainan masing-masing. Langkah ini juga akan menyukarkan Epic membangunkan Unreal Engine baru untuk iOS dan macOS.

Langkah ini sekaligus akan memberikan kesan kepada keseluruhan perniagaan Epic, dan bukan sekadar aplikasi Fortnite yang dibuang sahaja sebelum ini.

Bercakap mengenainya, Apple dipetik mengatakan Epic telah mempunyai aplikasi di App Store untuk sedekad, dan telah menerima pelbagai kelebihan dari ekosistem App Store. Mereka juga telah bersetuju dengan terma dan syarat, sekaligus berjaya membangunkan perniagaan yang berjaya pada App Store. Apple turut mengatakan, kini kepentingan perniagaan Epic yang inginkan perubahan khas akan menyukarkan penawaran tahap yang sama dikalangan semua pembangunan seluruh dunia. Apple mengatakan akan berusaha dengan Epic untuk menyelesaikan pelanggaran ini supaya Fortnite boleh kembali ke App Store.

komen


© Amanz / 2022 Kami