Para Penyelidik UPM Membangunkan Perisai Kalis Peluru Menggunakan Bahan Daripada Pokok Kelapa

Diterbitkan pada Ogos 19, 2020. oleh .

Apabila bercakap mengenai perisai kalis peluru, diantara nama pertama yang akan keluar daripada minda orang ramai pastinya Kevlar.

Baru-baru ini, penyelidik dari Universiti Putra Malaysia telah mengumumkan bahawa mereka telah mencipta sebuah bahan kalis peluru Multilayer Armor (MA) baru sebagai pengganti Kevlar menggunakan bahan yang berasal daripada pokok kelapa.

Bahan kalis peluru tersebut, yang dinamakan “Techno Economic Hard Body Armour” diperbuat daripada bahagian pangkal pelepah daun kelapa, yang mempunyai nama saintifik cocos nucifera sheath.

Para penyelidik yang terlibat didalam projek ini termasuklah pelajar PhD Jesu Arockiam Navreen, Prof. Madya Dr. Edi Syams Zainudin, Prof. Ir. Ts. Dr Mohamed Thariq Hameed Sultan dan Dr. Mohammad Jawaid dari UPM, bersama-sama dengan Dr. Ridwan Yahaya dari STRIDE.

Menurut Dr. Mohammad Jawaid, sebagai ketua penyelidikan Techno Economic Hard Body Armour ini telah melalui ujian balistik menggunakan peluru dengan kaliber 7.62mm pada jarak 15m.

Bahan ini dilaporkan melepasi piawaian National Institute of Justice tahap III, dimana kedalaman ukuran trauma ketumpulan secetek 26.51mm sahaja, lebih rendah daripada piawaian kali peluru NIS iaitu 44mm.

R. Mohammad Jawaid berkata lagi bahawa kelebihan utama penggunaan Techno Economic Hard Body Armour ini ialah kos pembuatannya adalah 44 peratus lebih murah berbanding dengan MA yang dibina menggunakan Kevlar.

Sebagai tambahan, jaket kalis peluru yang menggunakan bahan ini juga lebih ringan berbanding dengan jaket yang menggunakan Kevlar, dan bukan itu sahaja, adalah sebuah bahan yang mempunyai kemampuan biodegradasi yang tidak akan mencemarkan alam sekitar.

Untuk mengetahui lebih lanjut lagi mengenai bahan kalis peluru ini, anda boleh membacanya di laman web UPM melalui pautan ini.

komen


© Amanz / 2023 Kami