Cari @ Amanz

Tetapan Google Assistant dalam telefon Android tidak dinafikan amat memeningkan kepala. Ada banyak tetapan, tidak begitu teratur dan kadangkala tidak faham tetapan itu untuk apa. Terkini, Google cuba memudahkan pengguna dengan memperkenalkan antaramuka baharu untuk tetapan Google Assistant dalam telefon Android.

Ia bermula dengan gambar profil pengguna di bahagian atas dan di bawah terdapat pintasan ke “Manage your Google Account” dan “Your data in the Assistant”. Jika klik pada anak panah di bawah gambar profil, pengguna boleh bertukar-tukar antara akaun. Tetapan untuk “Devices”, kini disusun mengikut Home atau Personal. Jika anda memiliki lebih dari satu telefon Android – tanda soal akan dipaparkan pada peranti tersebut. Turut kelihatan adalah tetapan baharu, Personalization yang ada Other Devices – untuk pengguna lihat apakah perkara yang diaktifkan atau tidak.

Semua tetapan ini tidak lagi menggunakan empat tab, semuanya terus dalam bentuk senarai. Beberapa tetapan penting turut difokuskan dan jelas kelihatan seperti Routines, Music, Basic info, Languages, Voice Match dan Devices. Jika pengguna rasa serabut, ada bahagian khusus untuk lihat segelintir sahaja dari tetapan. Dalam General, ada pilihan tetapan menggantikan pilihan dari Phone. Google sekali lagi membuat ujian awal, dan tidak bersedia untuk edarkan kepada semua orang lagi.

Kemaskini ini muncul dalam aplikasi Google versi beta 11.24 dan terhad kepada pengguna Android sahaja. Masih tiada berita bila kemaskini ini akan diedarkan secara meluas dan /atau akan muncul pada versi akhir.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd