Cari @ Amanz

Google mempunyai inisiatif Next Billion User yang ingin mendemokrasikan lagi penggunaan telefon pintar terutamanya di kalangan pengguna yang berpendapatan rendah. Antara yang dilakukan ialah menggalakkan pengguna Android pada peranti yang dijual pada harga mampu milik. Tetapi menurut laporan Buzzfeed News, peranti mampu milik ini nampaknya juga mampu mencuri kredit.

Telefon pintar Tecno W2 yang popular di benua Afrika didapati hadir dengan aplikasi hasad terbina yang kemudiannya merugikan pemilik. Ia akan memasang aplikasi tanpa kebenaran yang kemudiannya menolak kredit pengguna menerusi langganan yang juga dilakukan tanpa kebenaran.

Setakat ini aplikasi hasad xHelper dan Triada ditemui pada telefon pintar Tecno W2. Selain mendatangkan kerugian dalam bentuk matawang, aplikasi hasad juga memperlahankan peranti dengan memaparkan iklan yang mengganggu penggunaan aplikasi lain.

Pihak Transsion Holdings yang menghasilkan peranti Tecno (dan juga jenama Infinix) berkata pihak mereka tidak terlibat dengan pemasangan aplikasi hasad yang ditemui. Sebaliknya pihak ketiga yang terlibat dengan rantaian bekalan dipercayai menjadi dalang dan Transssion tidak mendapat sebarang keuntungan dari pemasang aplikais hasad. Jumlah peranti Tecno W2 yang terjejas dengan aplikasi hasad ini masih belum diketahui.

Sungguhpun begitu Transsion berkata isu ini telah diselesaikan menerusi tampalan sekuriti pada tahun 2018. Pengguna W2 disarankan memuat turun tampalan sekuriti segera bagi menghalang aplikasi hasad dari mendatangkan masalah kepada mereka.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd