China Menambah Kawalan Eksport Berkaitan Kecerdasan Buatan – Mungkin Memberikan Kesan Terhadap Jualan TikTok

Diterbitkan pada Ogos 30, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

China kini telah menambah beberapa kawalan eksport baru, menyertakan perkara berkaitan kecerdasan buatan pada senarai halangan mereka.

Melalui senarai baru yang dikeluarkan kerajaan China, ia menyertakan halangan mengeksport teknologi berkaitan “perkongsian persembahan kandungan berdasarkan kepada analisa data”.

Walaupun ia tidak ditujukan terus kepada pihak Bytedance untuk jualan TikTok, tetapi, secara tidak langsung ia akan memberikan kuasa kepada kerajaan China dalam membenarkan atau sebaliknya.

TikTok sendiri sedia popular disebabkan kelebihan algoritma mereka yang memaparkan kandungan secara pintar kepada pengguna mereka. Algoritma ini juga akan memainkan peranan penting dalam mengekalkan pengguna menggunakannya.

Kerajaan Amerika Syarikat sebelum ini telah mengarahkan Bytedance menjual operasi TikTok di negara berkenaan atau aplikasi tersebut akan dihalang. Untuk Bytedance sendiri, mereka masih mempunyai beberapa teknologi yang dikongsikan dan digunakan pada aplikasi TikTok.

Buat masa ini, pihak Bytedance masih tidak mengeluarkan sebarang komen berkaitan arahan baru kerajaan ini. Ia juga tidak diketahui sama ada jualan TikTok akan terkesan atau sebaliknya.

komen


© Amanz / 2022 Kami