Carian
Perkhidmatan Penstriman Permainan Seperti Stadia, xCloud Dan GeForce Now Kini Dibenarkan Di Platform iOS
September 14, 2020 Nazrin

Pada bulan lepas, Apple telah mengumumkan bahawa perkhidmatan penstriman permainan Google Stadia, Microsoft xCloud dan NVIDIA GeForce Now tidak boleh digunakan di iOS kerana permainan yang dimainkan tidak mempunyai pengesahan Apple Store.

Terkini, Apple telah menukar keputusan mereka, dan mengatakan bahawa perkhidmatan-perkhidmatan penstriman permainan tersebut boleh digunakan pada platform iOS.

Walaupun begitu, Apple telah menetapkan beberapa syarat sebelum aplikasi-aplikasi ini boleh dimuat-turun pada platform tersebut. Pertama ialah permainan-permainan yang ingin dimainkan oleh pengguna pada platform ini mestilah dibeli dan dimuat-turun terlebih dahulu melalui App Store.

Untuk ini, Apple mengatakan bahawa Google dan Microsoft boleh membangunkan aplikasi katalog dimana pengguna boleh memilih dan membeli permainan yang ingin dimainkan melalui App Store.

Pembelian permainan-permainan video ini juga haruslah menyertakan pilihan untuk membayar langganan, pembelian dalam aplikasi dan juga sokongan log masuk menggunakan Apple ID.

Implementasi syarat-syarat oleh Apple ini boleh dikatakan agak sukar khususnya untuk Microsoft dan NVIDIA. Melalui Stadia, pengguna masih perlu membeli permainan yang ingin dimainkan, tetapi perkhidmatan xCloud menawarkan permainan-permainan mereka secara percuma melalui langganan XBox Game Pass. Manakala GeForce Now membenarkan pengguna untuk memainkan permainan yang sudahpun dimiliki pengguna.

Buat masa ini, ia masih tidak diketahui bilakah perkhidmatan-perkhidmatan penstriman permainan ini akan tiba untuk platform iOS, khususnya apabila ujian xCloud sebelum ini telah dibatalkan secara tiba-tiba sahaja.

Komen