Cari @ Amanz

Facebook Bekerjasama Dengan Pengeluar Ray-Ban Untuk Kaca Mata Pintar – Dijangka Ditawarkan Seawal 2021

Oleh Aman

Link Copied!

Facebook hari ini mengumumkan kerjasama dengan Luxottica, pengeluar kaca mata berjenama Ray-Ban. Melalui kerjasama ini, kedua-dua pihak akan hadir dengan sebuah kaca mata pintar untuk ditawarkan seawal 2021 kelak.

Kedua-dua pihak bekerjasama untuk sejumlah kaca mata pintar, yang akan diperkenalkan tahun demi tahun. Buat masa ini, mereka masih belum berkongsi berkenaan penawaran kaca mata pintar mereka, dan apakah yang bakal ditawarkan.

Selari dengannya, Project Aria turut diumumkan – iaitu kaca mata pintar yang akan digunakan pekerja Facebook bermula September ini. Kaca mata pintar ini akan merakamkan video, audio, data lokasi, serta melakukan penjejakan mata. Data daripadanya bakal digunakan dalam pembangunan kaca mata pintar realiti-terimbuh dari Facebook kelak.

Kesemua litar disimpan pada bahagian tangkai yang bersaiz besar seperti rekaan kaca mata Bose. Tiga kamera dapat dilihat. Dua bersaiz kecil pada setiap sisi bingkai dan satu lagi dengan lensa lebih besar pada bingkai mata kiri. Dua sensor yang menjejak pergerakan anak mata turut dapat dilihat pada bahagian bawah kedua-dua bingkai mata

Aria tidak dilengkapi skrin tetapi mempunyai kamera untuk melihat keluar dan mengikut pergerakan mata pengguna. Ujian akan dimulakan pada bulan ini dengan 100 kakitangan Facebook akan menjadi pengguna paling awal. Ini bukan sahaja untuk menguji kemampuan, ciri yang diperlukan serta keselesaan malahan untuk melihat isu yang mungkin timbul seperti privasi.

Bagi mengelakkan sebarang keresahan, Facebook mengatakan data seperti lokasi dan video akan disimpan dengan penyulitan. Sepanjang tempoh ujian pengguna Aria akan memakai tanda pengenalan bagi memberikan amaran video mungkin sedang dirakam. Teknologi pengecaman wajah juga tidak akan digunakan.

Rekaan Aria masih lagi rekaan awal dan kemungkinan tidak akan digunakan sebagai rekaan akhir. Namun begitu pengaruh rekaan klasik Rayb-Ban Wayfarer boleh dilihat dengan jelas. Maka ini mungkin mengapa Ray-Ban menjadi rakan kongsi sebelum cermin mata pintar Facebook dilancarkan kelak.


Komen ()