Carian
Aplikasi TraX : Mudahkan Pengguna Semak Maklumat Produk Makanan Dengan Imbasan Kod QR, Termasuk Status Halal
September 28, 2020 Amy Maizuraa

Kemajuan teknologi masa kini telah meningkatkan taraf hidup pengguna, selain turut memudahkan mereka untuk mendapatkan pelbagai maklumat dengan pantas dan efisien. Ini termasuklah, maklumat berasaskan produk makanan.

XOX Berhad kini membangunkan sebuah platform aplikasi sesawang dan mudah alih dikenali sebagai Trax. Dikuasakan oleh TaaS AntChain, ia bertujuan bagi meningkatkan kebolehkesanan maklumat pada rangkaian produk berasaskan makanan dalam usaha mencegah penipuan, selain melindungi kesahihan produk.

Melaluinya, pelbagai maklumat seperti ramuan utama, tarikh pembuatan, tarikh luput dan pensijilan halal dapat disemak melalui imbasan kod QR pada bungkusan makanan sahaja. Selain itu, pengguna juga boleh mengetahui berkaitan semua fasa proses pembuatan produk daripada awal sehingga akhir.

Difahamkan, Oversea Enterprise merupakan perusahaan tempatan pertama di Asia Tenggara yang telah menerapkan perkhidmatan ini untuk perniagaan kuih bulan mereka. Untuk makluman, TaaS AntChain merupakan sebuah perkhidmatan yang menggabungkan penyelesaian kebolehkesanan berasaskan rantaian-blok dan teknologi IoT. Ia bertujuan bagi mewujudkan peningkatan kecekapan maklumat pada rantaian bekalan.

Imbas kembali, XOX telah menjalinkan kerjasama startegik bersama Alipay Labs sekitar Ogos lalu. Ia bertujuan menyediakan penyelesaian teknologi berasaskan rantaian-blok di rantau Asia Tenggara. Melalui kerjasama ini juga, XOX dan AntChain merancang untuk memperkenalkan Creator ID yang berasaskan penyelesaian aset digital AntChain – bertujuan membolehkan digitalisasi aset nyata pada rantaian-blok seperti hak cipta, seni budaya dan sebagainya.

Komen