Cari @ Amanz

Hari ini Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) telah pun menjalankan acara tahunan mereka, iaitu #MyDigitalMaker. Namun pada kali ini, mereka menjalankan acara ini secara maya disebabkan pandemik Covid-19 yang melanda dunia. Acara #MyDigitalMaker yang berlangsung bermula hari ini sehingga 11 Oktober kelak membawakan tema “Digital Skills Today, Workplace of Tomorrow” yang mana ia memfokuskan kepada kemahiran digital para belia di Malaysia yang dikatakan sangat berguna untuk masa depan mereka kelak.

Tema ini dipilih adalah disebabkan peningkatan jumlah pelawat laman web dan minat terhadap kandungan digital sejak Perintah Kawalan Pergerakkan di Malaysia yang berlangsung bermula Mac 2020 yang lalu. Terdapat pelbagai aktiviti yang boleh disertai melalui acara ini yang memfokuskan kepada kreativiti, inovasi, perkongsian kejayaan, dan banyak lagi yang melibatkan guru-guru dan pelajar daripada beberapa buah negara. Ada juga pelbagai pameran, webinar, bengkel, tutorial dan pertandingan menarik yang dijalankan secara maya. Kesemuanya dikelaskan kepada peringkat umur peserta.

Antara aktiviti utama yang agak berlainan daripada acara #MyDigitalMaker sebelum ini adalah Achievement Board, yang mana ia adalah satu sistem yang memerlukan peserta untuk menyelesaikan tugasan harian yang diberikan sepanjang acara ini berlangsung selama tujuh hari. Jadi bagi sesiapa yang berjaya menyelesaikan tugasan harian ini, mereka berpeluang untuk memenangi hadiah wang tunai bernilai RM3,000 bersama pelbagai hadiah yang lain lagi. Sekiranya anda berminat untuk menyertai acara ini, boleh layari laman web dibawah untuk maklumat lanjut.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd