Cari @ Amanz

Kerana filem sains fiksyen seperti Interstellar dan Event Horizon, lohong hitam ialah antara fenomena astrofizik yang dikenali umum. Graviti yang amat kuat dari lohong hitam menyebabkan cahaya tidak dapat melepaskan diri dari daya tarikannya. Tetapi tahukah anda kewujudannya hanya dapat dibuktikan pada dekad 60an.

Penrose, Genzel dan Ghez – Nobel Media

Hari ini Hadiah Nobel telah dianugerahkan kepada tiga ahli fizik yang membuktikan kewujudan lohong hitam. Roger Penrose dan Stephen Hawking membuktikan kewujudan lohong hitam menggunakan teori kerelatifan Albert Einsten. Hawking tidak menerima Hadiah Nobel kerana telahpun meninggal dunia dua tahun lalu.

Dua lagi ahli saintis Andrea Ghez dan Reinhrd Genzel pula menerima Hadiah Nobel kerana penemuan sebuah lohong hitam di Sagittarius A* yang terletak di tengah-tengah galaksi menggunakan teleskop. Andrea Ghez melakar sejarah kerana hanya merupakan wanita keempat dalam sejarah menerima Hadiah Nobel fizik.

Separuh dari hadiah SEK 10 juta (~RM 4.65 juta) diberikan kepada Penrose dan separuh lagi diberikan kepada Ghez dan Genzel.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd