Apple Menguji Penghantaran Tempahan Dari Laman Web Melalui Kedai Fizikal Dan Bukan Lagi Dari Gudang

Diterbitkan pada Okt 12, 2020. oleh .

Walaupun di Malaysia tiada kedai fizikal Apple, pengguna masih boleh membuat tempahan dari kedai atas talian Apple. Tetapi segala tempahan dari laman web tersebut adalah dari Singapura, secara tidak langsung menjadikan proses penghantaran tempahan yang dibuat mengambil masa dari 3 hari sehingga seminggu. Malah kadangkala lebih daripada itu. Di Amerika Syarikat, penghantaran pula dilakukan dari gudang atau kilang dari China, yang mana mengambil masa jauh lebih lama.

Terkini, Apple mula menawarkan penghantaran dalam masa satu hari selepas tempahan dan pembayaran dilakukan. Ini kerana, Apple mula menghantar produk-produk yang ditempah dari kedai-kedai fizikal Apple yang berdekatan. Mereka melakukan ini kerana ingin menjimatkan kos serta mempercepatkan lagi proses penghantaran produk ke pelanggan. Mereka telah mula menguji proses ini sejak bermulanya Covid-19 lagi.

Apple Store

Walau bagaimanapun, penghantaran ini hanya akan dilakukan kepada pelanggan terpilih sahaja. Pelanggan yang lokasinya sekitar 160KM (100 batu) dari gudang/pusat pengedaran Apple akan layak menerima tempahan mereka sepantas satu hari. Buat masa ini proses penghantaran pantas ini dilakukan di Amerika Syarikat dan Kanada sahaja.

Di Malaysia, kita masih tidak mempunyai kedai fizikal Apple yang rasmi. Semuanya adalah pengedar sahaja, jadi proses penghantaran seperti ini tidak dapat ditawarkan. Malah kedai-kedai seperti Switch, Machine dan banyak lagi boleh sahaja menghantar tempahan pelanggan dengan pantas mengikut syarikat pengeposan dan stok yang ada.

komen


© Amanz / 2023 Kami