(Dikemaskini) Ini Ialah 7 Aktiviti Yang Dilarang Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB)

Diterbitkan pada Okt 12, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akan berkuatkuasa di seluruh Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya bermula 12:01 pagi tanggal 14 hingga 27 Oktober 2020 ini. Di Sabah pula, PKPB akan berkuatkuasa bermula 13 hingga 26 Oktober 2020.

Setelah sekian lama bebas dari pelbagai halangan perjalanan, PKPB terpaksa dikuatkuasakan semula kerana peningkatan kes penularan Covid-19. Sepanjang tempoh ini, enam aktiviti di bawah adalah dilarang.

 1. Perjalanan merentas daerah adalah dilarang sama sekali. Pekerja perlu menunjukkan pas kerja atau surat kebenaran daripada majikan untuk merentas daerah. Sekiranya berlaku kecemasan dan perlu merentas daerah/negeri, permohonan secara atas talian boleh dilakukan dengan PDRM.
 2. Hanya 2 orang dari setiap isi rumah dibenarkan keluar untuk membeli barangan keperluan
 3. Semua sekolah, institusi pengajian tinggi, institut latihan kemahiran. tadika, taska, pusat tahfiz, taman-taman awam dan pusat rekreasi ditutup.
 4. Semua rumah ibadat boleh dibuka tetapi dihadkan kepada 6 individu sahaja.
 5. Semua aktiviti sukan, rekreasi, sosial dan budaya termasuk majlis perkahwinan adalah dilarang sama sekali. Acara sukan yang dibenarkan ialah yang tidak melebihi 10 orang dan tidak bersentuhan. Aktiviti sukan individu seperti berlari adalah dibenarkan.
 6. Pusat-pusat hiburan dan kelab malam tidak dibenarkan.
 7. Perjalanan udara atau perjalanan penerbangan dilarang tanpa kebenaran dari pihak PDRM terlebih dahulu.

Kesemua kegiatan ekonomi masih lagi dibenarkan beroperasi seperti biasa di Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya. Waktu perniagaan walau bagaimanapun dihadkan dari 6 pagi hingga 10 malam sahaja. Hanya beberapa stesen minyak di lebuhraya dibenarkan beroperasi melangkaui had waktu,

Di Sabah pula tempoh operasi kegiatan ekonomi pula pula berbeza jenis perniagaan.

 1. Pasar borong – 6 Pagi – 2 Petang
 2. Kedai barang keperluan dan kedai runcit – 6 Pagi – 6 Petang
 3. Restoran, kedai-kedai makanan dan warung-warung – 6 Pagi – 6 Petang
 4. Stesen minyak – 6 pagi – 6 petang

*Kemaskini 13 Oktober – SOP terkini MKN kini mengatakan perniagaan di Selangor, KL dan Putrajaya dihadkan dari 6 pagi hingga 10 malam.

komen


© Amanz / 2022 Kami