Facebook Dan Instagram Akan Menamatkan Sokongan Kepilkan Kandungan Ke WordPress – Beralih Ke API Baru

Diterbitkan pada Okt 13, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

WordPress merupakan salah satu sistem pengurusan kandungan (CMS) yang digunakan meluas dalam penerbitan digital. Terbaru, gergasi laman sosial Facebook mengumumkan mereka akan menamatkan sokongan untuk Facebook oEmbed lama pada 24 Oktober 2020 kelak.

Dengan ini, ia akan membuatkan penerbit kandungan di WordPress tidak lagi boleh kepilkan kandungan dari Instagram atau Facebook ke penerbitan mereka, melainkan melalui penggunaan API baru yang memerlukan pendaftaran akaun penerbit Facebook dan mendaftar aplikasi Facebook.

Perubahan ini juga akan membuatkan kandungan yang sedia dikepilkan mungkin tidak boleh diakses lagi selepas ini – sekaligus memberikan impak kepada jutaan laman yang sedia menggunakan ciri berkenaan.

Sebelum ini, pengguna WordPress boleh terus menyertakan kandungan dari Instagram serta Facebook dengan mudah. Tetapi perubahan ini akan menyukarkan lagi proses berkenaan, dan semestinya tidak semua penerbit kandungan akan mengambil masa untuk mendaftar akaun pembangun Facebook hanya untuk tujuan ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami