Paparan Pintar Google Assistant Dikemaskini Dengan Antaramuka Baharu, Sokongan Mod Gelap Dan Multi-Akaun

Diterbitkan pada Okt 20, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Google Home Hub atau nama lainnya adalah Google Nest Hub merupakan paparan pintar mampu milik dari Google. Ia hadir dengan pemebesar suara terbina, mikrofon untuk seruan Google Assistant, boleh membuat kawalan peranti berhubung dan banyak lagi. Versi Max pula hadir dengan kamera terbina untuk sokongan panggilan video. Selain dari Google, jenama lain seperti JBL dan Lenovo turut hadir dengan produk yang lebih kurang sama.

Terkini, Google telah mengemaskini sistem operasi pada paparan pintar ini dengan beberapa fungsi baru serta antaramuka yang lebih baik. Pertama adalah, antaramuka kini lebih mesra kawalan sentuhan. Skrin utama kini digelar sebagai “Your Morning”, yang mana memaparkan informasi harian pengguna seperti cuaca, trafik, jadual, peringatan dan banyak lagi. Turut diperkenalkan adalah tab Media yang memberi cadangan kandungan dari Netflix dan Disney+. Sudah semestinya, tab khusus untuk kawalan peranti berhubung turut diperlihatkan, yang mana digelar Home Control.

Untuk membuat panggilan suara, siaran audio atau panggilan telesidang – ia kini dikumpulkan dalam bahagian Communicate. Kenalan kegemaran kini turut boleh ditanda sebagai kegemaran, lihat kenalan dalam bentuk grid, fungsi mengubah jadual, menghantar mesej dan akan datang sokongan picit untuk zum. Tab bernama Your evening pula adalah untuk persediaan ketika pengguna baru tiba ke rumah. Seperti penggera Sunrise yang diperlihatkan pada Pixel 3 dengan Pixel Stand, memainkan audio yang tenang berserta visual menarik. Tab Discover pula adalah di mana fungsi menarik paparan pintar dipaparkan.

Akhirnya, mod gelap disokong oleh paparan pintar ini. Ia boleh ditetapkan secara automatik, yang mana akan menggunakan sensor cahaya. Akhir sekali adalah sokongan multi-akaun. Ini bermakna kalau Si A sebuat “Hey Google, How’s My Day” dan kemudian Si B memberi arahan yang sama – kandungan tersendiri sahaja akan dipaparkan mengikut akaun masing-masing.

komen


© Amanz / 2022 Kami