Cari @ Amanz

Xiaomi Mempatenkan Peranti Boleh Lipat Seakan Galaxy Fold Tetapi Dengan Kamera Di Sisi Di Bahagian Dalam

Link Copied!

Samsung Galaxy Fold atau yang terkini Galaxy Z Fold2 adalah peranti boleh lipat yang unik, menarik dan benar-bena boleh dijadikan sebagai peranti harian. Tetapi buat masa ini, peranti seperti masih mahal dan hanya golongan tertentu sahaja akan membelinya. Itu Samsung. Bagaimana pula dengan Xiaomi yang sedia terkenal dengan peranti yang dijual pada harga mampu milik.

Xiaomi ada idea berbeza dengan peranti yang menggunakan panel skrin melengkung. Contohnya Mi MIX Alpha yang mempunyai skrin di sekeliling dijual pada unit terhad dan berharga RM11,000. Kemudian, Xiaomi turut banyak memfailkan paten dan antara yang terkini adalah mirip dengan Galaxy Fold. Tetapi apabila dibuka, skrinnya adalah meluas dan seakan nirbingkai. Cuma di sisi ada satu jalur yang mirip dengan Mi MIX Alpha. Jalur ini dilihat mungkin adalah untuk kamera atau juga mungkin untuk pengimbas 3D.

Di bahagian hadapan turut terdapat skrin kecil mirip dengan Galaxy Fold yang sama pada tahun lepas. Tetapi engselnya dilihat lebih rata. Kemudian turut kelihatan adalah sistem tri-kamera, juga mirip dengan Galaxy Fold. Buat masa ini, informasi mengenai peranti ini masih terhad dan tidak tahu lagi bila ia akan dijual dan apakah spesifikasinya. Paling penting, adakah harganya akan lebih mahal dari Samsung atau lebih murah?


Komen ()