Carian
Apple Dilaporkan Menawarkan Sehingga RM1.67 Bilion Untuk Hak Penstriman Filem Terbaru James Bond
October 28, 2020 Fahim Zahar

Beberapa hari lepas, Apple dan Netflix dikatakan pernah berbincang untuk mendapat hak penstriman filem James Bond terbaru – No Time To Die. MGM dilaporkan meminta bayaran yang mencapai sehingga $600 juta, yang mana adalah agak tinggi untuk hak penstriman kepada satu filem sahaja. Perkara ini berlaku disebabkan Covid-19, yang mana filem No Time To Die telah ditunda beberapa kali. Filem ini yang sepatutnya ditayangkan pada April lepas telah ditunda ke November dan baru-baru ini ke April tahun hadapan pula.

Terkini terdapat laporan dari The Hollywood Reporter, yang Apple adalah satu-satunya syarikat yang dilihat benar-benar berminat dan sanggup menawarkan bayaran sehingga $400 juta (~RM1.67 Bilion). Lebih mengejutkan, bayaran ini adalah untuk hak penstriman selama satu tahun sahaja. Walaupun begitu, masih tidak pasti lagi MGM menerima tawaran ini ataupun tidak. MGM dikatakan mencari tawaran sekitar $650-$700 juta, malah mereka turut berhasrat menginginkan bayaran mencapai $800 juta. Nilai yang Apple tawarkan pada mereka adalah terlampau rendah.

Apple TV Baru

Ini kerana, MGM turut menghadapi masalah kewangan apabila filem ini tidak dapat ditayangkan untuk mengumpul kembali wang yang sudah dibelanjakan untuk menghasilkan filem ini. MGM berharap mendapatkan bayaran yang tinggi kerana bunga yang mereka kenakan atas pinjaman wang bagi menghasilkan filem ini adalah $1 juta sebulan.

Hanya sebagai perbandingan, filem Tom Hanks iaitu Greyhound hanya ditawarkan dengan bayaran $70 juta untuk hak penstriman selama 10 tahun. Apa yang MGM minta ini terlampau tinggi. Sama-sama kita nantikan keputusan akhir kelak.

Komen