OSOM Ditubuhkan Bekas Kakitangan Essential Untuk Menghasilkan Peranti Yang Mementingkan Privasi

Diterbitkan pada Nov 17, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Essential gulung tikar Februari lalu selepas skandal melibatkan pengasasnya Andy Rubin tidak lagi boleh disorok seperti bangkai gajah. Kini beberapa bekas kakitangan syarikat telah menubuhkan pula OSOM untuk menghasilkan peranti yang meletakkan privasi pengguna di keududukan teratas.

OSOM ialah akronim untuk Out of Sight Out of Mind dan ditubuhkan oleh Jason Keats salah seorang kakitangan terawal di Essential. Idea untuk menubuhkan OSOM wujud selepas melihat seorang rakan disoal siasat oleh pihak berkuasa China semasa melintas sempadan dari Hong Kong. Syarikat tunas rintis akan masih menggunakan Android kerana sudah memahami sistem operasi ini serta melihat kegagalan syarikat lain yang cuba menghasilkan sistem operasi tersendiri.

Peranti pertama yang mungkin adalah sebuah telefon pintar akan dilancarkan pada tahun 2021 dengan perancangan melancarkan sehingga lapan produk dalam masa lapan tahun. Kerana menumpukan kepada privasi, OSOM akan membolehkan pengguna mengawal kesemua akses kepada peranti seperti mematikan GPS pada kamera dan memadam datameta secara automatik apabila berkongsi gambar kepada pengguna lain.

Data peribadi menjadi isu yang besar sejak skandal Cambridge Analytica. Pengguna menyedari bagaimana ia boleh dijual untuk dimanipulasi atau dalam kes lebih serius menjadi sasaran serangan tentera. Apple dan Google tahun ini telah mula memberikan tumpuan kepada privasi dengan kawalan lebih menyeluruh diberikan kepada pengguna untuk setiap aplikasi.,

komen


© Amanz / 2022 Kami