Cari @ Amanz

Data peribadi adalah perkara penting. Di zaman yang semuanya bergantung dengan telefon pintar dan banyak aplikasi, data peribadi mungkin akan disimpan oleh pembangun aplikasi atau pengeluar peranti. Google adalah antara syarikat yang disyaki dan turut didakwa menggunakan data pengguna untuk mengoptimasikan lagi ciri dan fungsi yang ditawarkan dalam perkhidmatan mereka.

Terkini untuk GMail, Google Chat, dan Google Meet , Google membenarkan pengguna untuk memilih agar data mereka tidak digunakan oleh Google untuk semua fungsi-fungsi pintar mereka. Fungsi-fungsi seperti Smart Compose dan Smart Reply menggunakan data peribadi untuk mendapatkan hasil yang lebih baik dan jitu. Dengan tidak membenarkan Google mengakses data-data ini, pengguna tidak lagi dapat menggunakan ciri dan fungsi menarik ini.

Selain itu, Google turut memberikan pengguna pilihan untuk turut tidak menggunakan data-data dari GMail, Chat dan Meet untuk menguasakan perkhidmatan lain seperti Google Assistant atau Google Maps. Secara tidak langsung, jika pengguna memilih untuk tidak membenarkan Google menggunakan data ini – perkhidmatan-perkhidmatan menarik ini akan kelihatan sebagai perkhidmatan asas sahaja dan tiada integrasi yang mendalam.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd