Cari @ Amanz

Dunia hanya akan kembali normal sekiranya wabak Covid-19 berjaya ditentang. Malaysia tidak terlepas dari impak wabak ini dan dengan telahpun memperuntukkan dana RM3 bilion untuk vaksin pada belanjawan 2021. Semalam Malaysia dan Republik Rakyat China menandatangani perjanjian kerjasama dalam pembangunan vaksin yang selamat dan berkesan.

Perjanjian ini bertujuan untuk menjalin kerjasama yang lebih baik antara kedua-dua negara dalam memerangi pandemik COVID-19. Perjanjian kerjasama ini telah ditandatangani oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Khairy Jamaluddin dan rakan sejawatannya dari China, TYT Wang Zhigang dalam satu majlis yang dilakukan secara atas talian.

Perjanjian ini juga akan menyaksikan diplomasi sains yang lebih erat antara kedua-dua buah negara bagi tujuan penyelidikan dan pembangunan vaksin menerusi entiti kerajaan mahupun swasta pada masa hadapan.

Di China empat calon vaksin Covid-19 sedang menjalani ujian fasa akhir bagi melihat keberkesanannya menantang virus tersebut. Calon vaksin CoronaVac yang dibangunkan Sinovac Biotech menunjukkan keputusan memberangsang dalam ujian fasa I dan II yang dilakukan di China, Brazil, Indonesia dan Turki.

Coronavac hanya perlu disimpan pada suhu 2-8 Celsius yang memudahkan ia disimpan sehingga tiga tahun. Ini berbeza dengan calon vaksin Pfizer yang memerlukan suhu -70 Celsius dan calon vaksin Moderna yang perlu disimpan pada suhu -20 celsius.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd