YouTube Akan Memaparkan Iklan Pada Semua Saluran – Saluran Tidak Mencapai Kriteria, Tidak Akan Menerima Perkongsian Pendapatan

Diterbitkan pada Nov 19, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

YouTube kini mengumumkan perubahan pada polisi mereka, dan mengatakan akan memaparkan iklan pada beberapa video milik saluran kecil, walaupun mereka tidak mencapai kriteria yang diperlukan.

Sebelum ini, YouTube hanya memaparkan iklan pada saluran yang menyertai YouTube Partner Program – dimana ia memerlukan sekurang-kurangnya 1000 pelanggan untuk saluran tersebut, dan juga masa tontonan melangkaui 4000 jam dalam tempoh 12 bulan terakhir.

Kebiasaannya, apabila menyertai YouTube Partner Program, pemilik saluran berkenaan akan menerima perkongsian pendapatan yang dijana atas tontonan iklan. Namun, dengan polisi baru ini, walaupun saluran bersaiz kecil dipaparkan iklan, mereka tidak akan menerima perkongsian pendapatan kerana masih belum menyertai program YPP tersebut.

Buat masa ini, YouTube mengatakan akan mengujinya pada sejumlah kecil saluran terlebih dahulu. Seperti ramai sedia maklum, YouTube dan Google beroperasi berasaskan kepada pendapatan dari iklan – dan langkah ini mungkin sedia dijangka ramai sejak sekian lama.

Bagi anda sendiri, apa pendapat anda berkenaan langkah YouTube yang terbaru ini?

komen


© Amanz / 2022 Kami