Cari @ Amanz

Tahun lalu pentadbiran Trump meletakkan pelbagai syarikat China seperti Huawei ke dalam senarai entiti yang memerlukan kebenaran diberikan sebelum perniagaan dilakukan. Akibatnya masa depan Huawei terumbang ambing kerana sekatan ke atas akses kepada perisian serta perkakasan. Walaupun telah tewas kepada Joe Biden, Presiden Trump masih belum bersedia untuk menghentikan perang perdagangan dengan China.

Menurut laporan Reuters, sebanyak 89 syarikat teknologi aeronautik China telah telah dimasukkan ke dalam senarai halangan perdagangan oleh Jabatan Perdagangan A.S. Kesemuanya dimasukkan kerana didakwa mempunyai hubungan rapat dengan pihak tentera China. Antara barangan yang akan dihalang di jual adalah perisian, perkakasan seperti osiloskop dan juga komponen seperti enjin.

Antara yang disenaraikan ialah Commercial Aircraft Corp of China (COMAC) yang menghasilkan pesawat jet penumpang komersil pertama rekaan China untuk bersaing dengan Boeing 737 dan Airbus A320. Tindakan yang diambil oleh pentadbiran Trump ini dilihat sebagai satu lagi usaha untuk memberikan tekanan kepada Beijing untuk menerima tarif perdagangan baharu yang sehingga kini belum selesai.

Alasan yang diberikan oleh Jabatan Perdagangan ialah bagi memastikan keselamatan teknologi yang tidak akan digunakan untuk tujuan ketenteraan China. Selepasi 89 firma China, 28 firma Rusia juga telah disenaraikan seperti Irkut yang turut membina pesawat penumpang yang bersaing dengan Boeing 737.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd