Cari @ Amanz

Peranti-peranti Google Pixel adalah peranti yang menarik. Ia mempunyai kamera yang hebat, sistem operasi yang hebat, prestasi yang lancar serta kemaskini yang pantas. Tidak lupa juga, kesemua Pixel tidak kira peranti mercu atau kelas pertengahan hadir dengan pembesar suara stereo.

Peranti Pixel akan datang atau mungkin peranti Pixel sedia ada, akan menerima sokongan audio adaptif. Fungsi ini dinamakan sebagai Adaptive Sound, boleh mengenalpasti persekitaran pengguna dan melaras penyama (equalizer) untuk memastikan audio yang didengari pengguna sesuai dan memberikan pengalaman pendengaran yang baik. Buat masa ini, kami tidak pernah temui fungsi sebegini pada mana-mana peranti lain. Biasanya fungsi adaptif seperti ini adalah untuk skrin sahaja.

Tidak pasti lagi bagaimana ia akan berfungsi, adakah perkakasan penting atau semuanya dari segi perisian. Tetapi ia kelihatan menarik dan mungkin akan membantu pengguna. Selain itu, fungsi Now Playing yang terkenal pada peranti Pixel turut akan dipadankan dengan Live Caption. Kelak jika fungsi Live Caption digunakan, ia tidak lagi akan memaparkan sari kata [Music]. Sebaliknya ia akan memaparkan nama lagu dan juga penyanyi.

Buat masa ini masih tiada butiran jelas, peranti Pixel apa akan menerima fungsi ini. Adakah hanya peranti baru atau kemaskini akan diedarkan kepada peranti Pixel sedia ada. Sama-sama kita nantikan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd