Cari @ Amanz

Voice Access adalah fungsi aplikasi tunaupaya untuk pengguna Android yang kurang upaya pergerakan atau yang sudah tua. Ia diperkenalkan pada Android 11, yang mana kini boleh membuat arahan suara lebih pantas dan efisien. Contohnya, sebelum ini pengguna perlu sebutkan “Go to search bar”, kemudian “search for Amanz in YouTube”, kemudian sebut “Play the latest video” – adalah amat leceh.

Terkini, dengan Voice Access serba baharu ini pengguna boleh terus sebut “Search for Amanz in YouTube” tanpa memberi arahan satu demi satu. Penggunaan ini dibolehkan dengan menetapkan peranti terlebih dahulu dengan melabelkan pada skrin peranti pengguna. Contoh di bahagian Google Photos labelkan “Open photos”, di aplikasi kamera labelkan “take selfie” dan sebagainya – selepas selesai arahan suara boleh terus diberikan.

Voice Access kini tidak lagi terhad kepada pengguna Android 11. Google kini membawa fungsi ini kepada pengguna Android 6.0 dan ke atas. Fungsi ini akan hadir bermula hari ini dalam bentuk beta. Pengguna yang berminat boleh terus tekan pautan di bawah untuk mencubanya.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd