Cari @ Amanz

Apabila Apple memperkenalkan versi sistem operasi MacOS terbaru mereka, Big Sur pada pertengahan tahun ini, salah satu daripada ciri yang diperkenalkan oleh Apple ialah ciri perkongsian kandungan dalam aplikasi (in-app purchases) diantara ahli keluarga.

Ciri perkongsian langganan aplikasi ini perlu diaktifkan daripada pihak pembangun aplikasi dan juga pihak pengguna. Untuk pembangun aplikasi, Apple dikatakan telah memasang pilihan ciri Family Sharing melalui platform App Store Connect dan ia perlu diaktifkan oleh pembangun.

Diantara jenis pembelian dalam aplikasi yang disokong termasuklah langganan bulanan/tahunan aplikasi dan juga pembuangan iklan dalam aplikasi. Pembelian seperti matawang dalam aplikasi tidak termasuk dalam ciri Family Sharing ini.

Dari pihak pengguna pula, anda boleh berkongsi langganan-langganan dan pembelian dalam aplikasi yang kami nyatakan sebelum ini dengan memasuki menu tetapan, menekan nama Apple ID anda, dan memasuki tetapan Langganan ataupun Subscriptions.

Didalam menu tersebut, anda akan perlu mengaktifkan fungsi perkongsian langganan ini secara manual, dan menambahkan emel keluarga anda untuk berkongsi pembelian dalam aplikasi ataupun langganan dengan mereka.

Ciri ini sedang dikemaskini secara berperingkat, dan orang ramai akan menerimanya dalam masa terdekat ini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd