Hyundai Mengambil-Alih Pegangan Majoriti Boston Dynamics – Mengukuhkan Kedudukan Dalam Arena Robotik

Diterbitkan pada Dis 11, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Hyundai Motor Group hari ini mengumumkan mereka akan mengambil-alih pegangan majoriti pada Boston Dynamics daripada Softbank Group pada nilai mencapai $1.1 bilion. Dengan transaksi ini, Hyundai akan memegang sebanyak 80% pada Boston Dynamics, sementara baki 20% oleh Softbank.

Pengambil-alihan ini akan terus mengukuhkan kepakaran Hyundai dalam arena robotik. Ia juga dikatakan selari dengan peralihan Hyundai ke arah “Smart Mobility Solution”.

Hyundai sebelum ini sedia membuat pelaburan tinggi pada arena swapandu, kenderaan eko, pengilangan pintar, dan juga kecerdasan buatan.

Boston Dynamics sedia terkenal dalam arena pembangunan robot yang sesuai pada pelbagai keadaan muka bumi, dan boleh bergerak tanpa masalah seperti kehidupan biasa.

Boston Dynamics sebelum ini sedia memasarkan robot Spot, selain turut mengumumkan bakal memperkenalkan Pick pada 2021 yang menyasarkan penggunaan dalam gudang.

Dengan pengumuman pengambil-alihan ini, Hyundai menantikan pengesahan daripada pihak berkuasa sebelum transaksi ini selesai sepenuhnya.

komen


© Amanz / 2022 Kami