Cari @ Amanz

Tahun 2020 ialah tahun yang amat ingin dilupakan kerana pandemik, kerosakan alam sekitar dan pencemaran yang tidak menunjukkan akan terhenti dalam masa terdekat. Menurut laporan yang diterbitkan Nature hujung minggu lalu, buat pertama kalinya dalam sejarah kewujudan manusia, jumlah barangan buatan manusia kini melangkaui jumlah barangan semula jadi bumi.

Objek anthropogenik ialah nama yang diberikan kepada barangan buatan manusia seperti bangunan, kenderaan, peranti dan banyak lagi. Kajian yang dilakukan oleh Weizmann Institute of Science di Israel menganggar kini terdapat 1.1 trilion tan barangan buatan manusia di bumi yang lebih banyak dari kesemua kehidupan biologi bumi. Sebahagian besar objek anthrpogenik dunia adalah dalam bentuk konkrit.

Antara fakta yang mengejutkan ialah pada tahun 1900, hanya 3% barangan di bumi adalah buatan manusia. Jumlah objek anthropogenik berganda setiap 20 tahun. Peningkatan mendadak dapat dilihat pasca Perang Dunia Kedua. Setiap minggu, berat objek anthropogenik yang dihasilkan adalah bersamaan dengan berat purata kesemua 7.7 bilion penduduk bumi.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd