Berhati-Hati Dengan Sindiket Jualan PlayStation 5 Secara Atas-Talian – Seorang Pelajar Lebur RM4870

Diterbitkan pada Dis 14, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

PlayStation 5 merupakan salah satu konsol generasi baru yang telah ditawarkan di Malaysia sejak Jumaat lepas. Apa pun, disebabkan kekangan stok, pihak Sony tidak menawarkannya untuk dijual di kedai, dan ditawarkan terhad untuk mereka yang melakukan pra-tempahan sahaja.

Perkara ini sekaligus membawa kepada peningkatan harga jualan untuk konsol berkenaan oleh beberapa penjual, selain tidak kurangnya ada sindiket yang menipu dengan menyasarkan pembeli yang inginkan konsol berkenaan.

Melalui Harian Metro, seorang pelajar universiti swasta dilihat menjadi mangsa sindiket ini, dan kehilangan sejumlah RM4870.

Pelajar berusia 18 tahun berkenaan dilaporkan telah melayari aplikasi jual-beli atas-talian, dan menghubungi penjual melalui WhatsApp. Mangsa berkenaan dijanjikan akan menerima PlayStation 5 dalam masa sehari, membuatkan dia membuat bayaran sebanyak RM3351 ke akaun suspek.

Lanjutan daripadanya, pada keesokkan harinya, mangsa menerima panggilan daripada individu mendakwa pihak perkhidmatan penghantar barangan, dan memaklumkan terdapat bungkusan dari luar negara untuk mangsa. Mangsa diminta membuat bayaran sebanyak RM1519 untuk melepaskan barangan berkenaan.

Secara keseluruhan, mangsa kerugian sebanyak RM4870. Mangsa telah pun membuat laporan polis berkenaan hal ini.

Para pengguna dinasihati supaya sering berhati-hati ketika melakukan pembelian atas-talian. Pastikan anda membeli dari kedai yang disahkan, dan membuat beberapa semakan sebelum membelinya.

Di Malaysia, PlayStation 5 ditawarkan pada harga RM2299 untuk versi biasa, sementara versi digital ditawarkan pada harga RM1869. Jangan tertipu dengan penjual yang menjualnya pada harga yang mahal.

Pihak Shopee juga sebelum ini pernah mengingatkan peningkatan penipuan lebih kurang sama, yang mana Shopee menamakannya sebagai Parcel Scam.

komen


© Amanz / 2022 Kami