Cari @ Amanz

Keselamatan data pengguna ialah sebuah topik yang sering diperkatakan apabila bercakap mengenai aplikasi-aplikasi paling popular di dunia. Terdapat banyak spekulasi tentang bagaimanakah syarikat-syarikat ini mengumpul data pengguna, dan bagaimanakah ia digunakan.

Terkini, Federal Trade Commission (FTC), badan perdagangan utama Amerika Syarikat telah mengarahkan sembilan syarikat teknologi terbesar di dunia yang beroperasi di negara tersebut untuk mendedahkan bagaimanakah mereka mengumpul dan menggunakan data pengguna mereka.

Syarikat-syarikat tersebut termasuklah Amazon, Facebook, ByteDance, Discord, Snap, WhatsApp, YouTube, Reddit dan Twitter semuanya diberi notis 45 hari selepas permintaan tersebut diterima untuk menjawab permintaan badan perdagangan itu.

Selain daripada memberitahu pihak FTC bagaimanakah data ini dikumpul, pihak FTC juga telah mengarahkan syarikat-syarikat ini untuk mendedahkan bagaimanakah perkhidmatan-perkhidmatan ini memilih iklan untuk ditunjukkan kepada pengguna.

Fungsi iklan yang disasasarkan (targeted ads) ini boleh dikatakan rahsia terbesar untuk syarikat-syarikat ini, jadi ia agak menarik untuk melihat samada mereka akan akur dengan arahan daripada pihak FTC ini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd