Cari @ Amanz

Apple baru sahaja mengedarkan kemaskini baharu iOS 14.3 kepada semua pengguna iPhone yang layak. Kemaskini paling besar adalah, ia mengaktifkan sokongan AppleProRAW untuk pengguna iPhone 12 Pro dan iPhone 12 Pro Max. Tetapi, ada satu lagi kemaskini lain yang Apple bawakan – iaitu kepada Siri.

Siri kini boleh memainkan sampel-sampel suara seperti haiwan, kenderaan atau juga instrumen muzik. Walau bagaimanapun, Apple tidak menyenaraikan bunyi apa yang Siri boleh mainkan. Kemudian dalam ujian kami, ia hanya menyokong bahasa Inggeris sahaja dengan memulakan soalan seperti “Hey Siri, what does _____ sound like?”. Apabila tetapkan bahasa Melayu dan tanya “Hai Siri, apakah bunyi _ ?”, Siri akan menjawab tidak tahu.

Kami bertanya bagaimana bunyi kucing, anjing, khinzir, motor dan gitar – Siri boleh menjawab dengan baik dengan sampel audio. Hasil jawapan pula akan dibawakan ke pautan Wikipedia. Ini adalah perkara yang sudah lama Google Assistant mampu lakukan. Cuma agak menarik Siri turut boleh memainkan bunyi-bunyi ini. Seperti Google, jika kita tanya soalan ini – visual turut akan dipaparkan. Google boleh paparkan dengan lebih baik, tetapi Siri lebih kepada imej kenit dari Wikipedia sahaja.

Fungsi seperti ini amat membantu kepada mereka yang inginkan pengetahuan tambahan mengenai bunyi sesuatu. Selain itu, ibu bapa turut boleh membantu anak-anak kecil dari mengenali bunyi-bunyi yang ada di dunia. Segelintir pengguna masih tidak dapat menerima fungsi ini walaupun sudah mengemaskini pada versi iOS 14.3. Jadi ia mungkin kemaskini Siri dari bahagian pelayan.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd