Cari @ Amanz

Amazon sebelum ini sedia mengumumkan Project Kuiper, iaitu usaha untuk menawarkan rangkaian akses internet global dengan menghantar sekitar 3236 satelit ke ruang udara. Langkah ini adalah salah satu usaha Amazon untuk menawarkan akses internet berkelajuan tinggi ke pelbagai kawasan dan komuniti dikawasan pedalaman.

Selari dengannya, kini Amazon mengatakan mereka baru-baru ini telah berjaya menyelesaikan pembangunan antenna terminal pengguna berkos rendah – yang akan digunakan oleh pengguna untuk berhubung dengan satelit berkenaan. Untuk tujuan berkenaan, ia menggunakan antena berasaskan gelombang Ka-band.

Amazon melalui kenyataan mereka, mengatakan ujian prototaip memperlihatkan kelajuan mencapai 400Mbps – dan dijangka akan terus meningkat pada pembangunan akan datang.

Salah satu usaha untuk mengurangkan kos adalah dengan rekaan antena berbeza, dan binaan struktur serba baru yang  tidak pernah digunakan bersama Ka-band. Amazon mengatakan rekaan struktur baru ini membolehkan mereka mengurangkan saiz dan juga berat terminal penerimaan tersebut.

Ia agak menarik untuk melihat perkembangan positif ini dikongsikan oleh pihak Amazon. Selain Amazon, Elon Musk melalui SpaceX turut sedang melihat kepada penawaran internet melalui satelit. Arena sama juga turut sedang diterajui oleh Google dan Facebook.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd