Eksorangka Holotron Meletakkan Keseluruhan Pergerakan Tubuh Dalam Dunia Maya

Diterbitkan pada Dis 22, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Dalam filem cereka Ready Player One, pemain OASIS boleh mengawal avatar maya mereka secara menyeluruh dengan sut khas. Kesemua pergerakan dunia sebenar boleh dibaca OASIS di dunia mayanya. Holotron ialah eksorangka yang sedang dibangunkan bagi memberikan ciri yang sama.

Selain mengawal avatar maya dengan pergerakan tubuh, dunia maya juga boleh memberikan timbal balas haptik kepada pemakai. Misalnya apabila sebuah boleh menyentuh kaki avatar, pengguna Holotron boleh merasakan pada bahagian kaki. Bagi mengelakkan kecederaan di dunia sebenar, sistem Holotron menghadkan kekuatan yang dialami di dunia maya kepada pemakai.

Pencipta Holotron, Dr Marcel Reese berkata setakat beliau telah menghabiskan €55,000 (~RM273,00) untuk membangunkan prototaip pertama yang hanya menjejak pergerakan bawah tubuh. Pemakai tergantung di udara dalam rig khas. Sebelum ini terdapat beberapa projek pembangunan eksorangka dunia maya yang sama tetapi kesemuanya belum lagi dijual secara komersial.

Dengan perisian dunia maya yang masih belum digunakan secara meluas, penantian untuk sut dunia maya seperti Holotron ini menjadi realiti akan mengambil masa yang lama.

komen


© Amanz / 2022 Kami