Cari @ Amanz

Cyberpunk 2077  merupakan salah satu permainan video yang hangat diperkatakan akhir-akhir ini. Dengan populariti dan ramai yang berbincang berkenaan dengannya, ia turut membuka peluang untuk penjenayah siber untuk mengambil peluang dan menyasarkan mangsa siber mereka.

Menurut Kaspersky, kini terdapat aplikasi Cyberpunk 2077 yang ditawarkan untuk pengguna Android, dan dilabelkan sebagai beta.

Untuk makluman, pembangunnya tidak menawarkan permainan untuk versi Android lagi buat masa ini. Sebaliknya, Cyberpunk 2077 yang ditawarkan untuk Android ini dipenuhi dengan perisian tebusan.

Ketika menjalankan aplikasi ini, ia akan memintak akses kepada fail pengguna. Apa pun, sekiranya pengguna memberikan kebenaran kepadanya, maka semua gambar dan dokumen akan disulitkan menjadi tebusan – dan meminta anda untuk membayar bagi mengaksesnya.

Kaspersky mengatakan penjenayah siber berkenaan akan meminta $500 dalam bentuk Bitcoin untuk melepaskan fail-fail pengguna berkenaan.

Pengguna dinasihatkan untuk berhati-hati, dan hanya memuat-turun daripada laman penerbit rasmi sahaja. Pastikan juga pelancaran aplikasi atau permainan, dan mengelak sebarang aplikasi atau permainan tipu. Anda juga dinasihatkan untuk sentiasa membuat salinan pendua dokumen anda untuk mengelak sebarang kehilangan pada masa akan datang.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd