Jepun Ingin Membangunkan Satelit Berasaskan Kayu

Diterbitkan pada Dis 30, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sebuah syarikat di Jepun bersama-sama Kyoto  University kini bekerjasama dan ingin membangunkan sebuah satelit berasaskan kepada kayu, dan ingin menyiapkannya menjelang tahun 2023 kelak.

Langkah ini diambil kerana peningkatan “sampah” angkasa dari hari ke hari dengan lebih banyak satelit yang dilancarkan ke atmosfera.

Melalui setiap satelit yang dilancarkan, apabila sampai tempohnya untuk kembali ke bumi, ia akan menghasilkan beberapa elemen yang tidak mesra alam, dan berada di bahagian atas atmosfera untuk tempoh yang lama.

Untuk mengatasi perkara ini, satelit berasaskan kayu mungkin membantunya – dimana ia akan terbakar apabila memasuki atmosfera kembali, sekaligus mengurangkan pencemaran angkasa.

Bagi memulakan pembangunan ini, mereka akan memulakan kajian berkenaan dengan penggunaan kayu di angkasa, dan bereksperimen dengan pelbagai jenis kayu pada keadaan yang berbeza di Bumi.

Selepas itu, baru pengkaji ini akan membangunkan model untuk satelit berkenaan, sebelum membangunkan model yang boleh dihantar ke angkasa.

Pada hari ini, ia diperkatakan terdapat hampir 6000 satelit yang mengelilingi Bumi, dan hampir 60% dikategorikan sebagai “sampah” angkasa. Pada masa yang sama, dengan perkembangan arena aeroangkasa, sekitar 990 satelit dijangka akan dilancarkan setiap tahun pada dekad ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami