Cari @ Amanz

Melalui perkongsian Polis Diraja Malaysia di laman sosial, ia dilihat sekitar RM100,000 kehilangan setiap hari oleh pengguna Malaysia disebabkan oleh penipuan atas-talian. Ia dilihat dengan peningkatan pembelian secara atas-talian dan letusan platform edagang, beberapa pihak tidak bertanggungjawab  turut mengambil peluang untuk menipu mangsa.

Ia diperkatakan kes penipuan atas-talian ini meningkat sekitar 70% berbanding tahun lepas. Secara purata, setiap kes yang dilaporkan dilihat mencapai nilai penipuan sekitar RM6,200.

Antara barangan yang ditipu paling  banyak adalah untuk telefon pintar  dan juga aksesori kenderaan – yang kebiasaannya bernilai ratusan ke ribuan ringgit.

Antara platform yang popular dari segi penipuan ini adalah Facebook (dengan nilai penipuan mencapai RM14.5 juta, 2319 kes), Mudah.my (nilai penipuan RM3.67 juta, 1110 kes), Instagram (RMM5.47 juta, 1087 kes), WhatsApp (RM5.685 juta, 539 kes) dan Shopee (RM836k, 224 kes).

Platform sosial lain yang turut digunakan penipu siber ini adalah termasuk Carousell, Lazada, WeChat, dan juga Telegram.

Antara modus yang digunakan adalah termasuk meminta pengguna membayar separuh, dan meminta membayar bakinya selepas menerima barangan. Apa pun, selepas bayaran pendahuluan dilakukan, pihak berkenaan tidak lagi dapat dihubungi, dan hilang begitu sahaja).

Pengguna dinasihatkan sentiasa berhati-hati, dan mengambil langkah berjaga-jaga – termasuk memastikan membeli dari pihak yang sah sebelum melakukan transaksi.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd