Cari @ Amanz

Wonder Dynamics Menggunakan Kecerdasan Buatan Untuk Mengurangkan Kos Menghasilkan Kesan Khas

Link Copied!

Kesan khas dalam filem adalah amat penting. Trilogi asal Star Wars masih lagi mempunyai ramai peminat walaupun kesan khasnya sudah berusia lebih 40 tahun. Tetapi kini kos untuk menghasilkan kesan khas adalah terlalu tinggi sehingga tidak mampu dicapai ramai pembikin filem. Wonder Dynamics ingin mengurangkan kos menghasilkan kesan khas menggunakan kecerdasan buatan.

Syarikat perintis tunas ini ditubuhkan oleh Nikola Todorovic dan Tye Sheridan. Tye Sheridan ialah pelakon watak utama filem Ready Player One. Perisian Wallace PRO oleh Wonder Dynamics menurut mereka akan mengurangkan proses yang perlu diambil untuk menghasilkan kesan khas filem kerana menggunakan kecerdasan buatan. Bagaimana ini akan dilakukan masih lagi misteri kerana perisian hanya akan diperlihatkan di masa hadapan.

Selain Wallace Pro, mereka turut membangunkan Wallace Interactive yang membolehkan penonton berinteraksi dengan watak dari TV atau filem. Malahan nama Wallace itu sendiri adalah permainan perkataan Wall Less yang ingin memecahkan dinding realiti dan fiksyen antara penonton dengan kandungan.

Sungguhpun begitu Wonder Dynamics mempunyai sokongan nama besar dunia perfileman seperti Steven Spielberg dan Joe Russo. Terdapat juga sokongan dari nama besar kecerdasan buatan Antonio Torralba dari MIT dan Angjoo Kanazawa dari UC Berkeley,


Komen ()