CEO Ericsson Dilaporkan Menghantar Petisyen Supaya Kelengkapan Huawei Dan ZTE Tidak Diharamkan Di Sweden

Diterbitkan pada Jan 5, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kelengkapan telekomunikasi Huawei dan ZTE telah diharamkan dari digunakan di Sweden menjelang 2025. Di atas kertas ini membuka peluang kepada syarikat tempatan untuk mengambil peluang memperkenalkan kelengkapan mereka pada infrastruktur negara. Tetapi menurut laporan akhbar Dagens Nyheter, sebaliknya berlaku di Sweden.

Börje Ekholm  – Ericsson

Ketua pegawai eksekutif Ericsson, Börje Ekholm  dikatakan menghantar petisyen kepada Menteri Perdagangan Antarabangsa Sweden Anna Hallberg untuk menarik semula pengharaman yang dikenakan. Antara sebab yang diberikan ialah ia boleh memberikan impak negatif kepada perniagaan Ericsson di China. Ekholm juga pernah dipetik berkata pengharaman teknologi 5G China akan mewujudkan perpecahan dan merencatkan inovasi.

Ericsson mempunyai operasi yang besar di China dan telah memenangi kontrak dengan tiga syarikat telekomunikasi utama negara tersebut. Terdapat kerisauan China akan mengharamkan kelengkapan mereka pula sebagai tindak balas. Sehingga kini China menyangkal dakwaan tindakan ini akan diambil.

komen


© Amanz / 2022 Kami