Cari @ Amanz

Impian Samsung untuk mengembangkan ekosistem mereka ke industri automatif bukalah rahsia selepas mengambil alih Harman Industries dan kerjasama dengan Hyundai. Di CES 2021, mereka berkongsi visi bagaimana teknologi terkini bakal digunakan pada kenderaan pintar dalam masa terdekat.

Digital Cockpit 2021 membayangkan penggunaan skrin paparan dashboard yang boleh berubah saiz apabila diperlukan. Pada posisi asal, skrin memanjang pada keseluruhan dashboard tetapi boleh dikeluarkan dari simpanan untuk memaparkan nisbah skrin yang lebih selesa untuk tontonan video. Untuk pengalaman audio terbaik, sistem audio terbina pada kerusi digunakan. Skrin sesentuh pada stereng juga digunakan untuk kawalan sistem dalaman dan pemanduan.

Lebih menarik bagi penumpang tempat duduk belakang, skrin yang pada asalnya kecil menjadi besar apabila berputar. Teknologi ini sudahpun digunakan pada televisyen Sero yang dipasarkan di Malaysia tahun ini. Skrin lutsinar pula digunakan pada cermin hadapan sebagai ganti kepada cermin belakang fizikal. Kerana saiznya yang besar, keseluruhan atas cermin hadapan boleh memaparkan notifikasi dari peranti, agenda harian dan ramalan kaji cuaca.

Kepakaran selular Samsung boleh digunakan pada antena di bumbung yang akan berubah arah bagi mendapatkan rangkaian selular terpantas. Seperkara lagi yang menarik ialah pada gril hadapan kereta sebuah lagi skrin diletakkan. Pemandu boleh menyampaikan mesej kepada pejalan kaki untuk memberikan laluan misalnya.

Terdapat beberapa lagi teknologi menarik yang digunakan pada Digital Cockpit 2021 dan ia boleh ditonton menerusi video di atas. Dengan Apple dijangka bekerjasama dengan Hyundai untuk kereta elektrik menjelang 2024, mungkinkah Galaxy Car akan turut menyusul?

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd