Cari @ Amanz

Tiga premis di Seri Iskandar, Perak baru-baru ini telah diserbu oleh pihak Polis Diraja Malaysia dan juga Tenaga Nasional kerana disyaki menggunakan tenaga elektrik yang dicuri untuk melombong kriptowang.

Sebelum ini, pihak polis Perak Tengah telah menerima maklumat daripada orang awam dan juga pekedai-pekedai yang menghantar aduan kepada pihak polis tentang bunyi bising yang dikeluarkan oleh kedai-kedai tersebut.

Kerjasama pihak polis dengan Tenaga Nasional telah mendapati bahawa penggunaan tenaga elektrik yang lebih tinggi dari biasa di lokasi-lokasi yang dikatakan, dan selepas serbuan dilakukan, ia didapati bahawa tenaga elektrik berlebihan ini adalah digunakan untuk melombong kriptowang pada skala besar.

Setelah serbuan tersebut dijalankan, seramai tujuh orang telah ditahan oleh pihak polis Perak Tengah, dan sebanyak 154 mesin melombong Bitcoin, dua buah komputer, dawai kuprum dan kotak-kotak suis pengagihan kuasa telah ditemui di lokasi-lokasi tersebut.

Orang-orang yang ditangkap kini ditahan selama dua hari dan sedang disiasat dibawah Seksyen 379 dan 427 kerana mencuri bekalan elektrik dan menyebabkan kekacauan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd