Cari @ Amanz

Jika anda perasan, sebelum ini kami ada berkongsi artikel mengenai Digital Rembau. Ia sebenarnya merupakan satu program atau inisiatif dalam usaha menggalakkan pembudayaan digital dan teknologi dalam kehidupan harian. Selain, peralihan kepada komuniti tanpa tunai dalam kalangan masyarakat serta peniaga – terutamanya perusahaan kecil dan sederhana (PKS) termasuk sektor peruncitan.

Melaluinya, sebanyak tiga inisiatif utama yang dilaksanakan. Pertama, kempen transaksi tanpa tunai. Di mana, ia mengaktifkan transaksi digital di kalangan para peniaga dan pelanggan di Rembau melalui pembayaran nirtunai (tanpa tunai). Misalnya seperti kad debit, Touch N Go dan QR Pay.

Kedua, infak dan derma tanpa tunai. Melaluinya, para pengunjung masjid dan rumah ibadat sekitar Rembau digalakkan untuk menghulurkan atau menyampaikan sumbangan hanya dengan kaedah mengimbas kod QR yang disediakan di lokasi berkenaan.

Ketiga, bantuan komputer riba kepada pelajar IPT dan tablet pula bagi pelajar sekolah. Bantuan ini akan diberikan kepada para pelajar dan mahasiswa dari keluarga berpendapatan rendah. Disasarkan sebanyak 1,000 orang penerima untuk bantuan komputer riba dan juga tablet ini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd