Covid-19 Menyebabkan Masalah Manga Cetak Rompak Di Jepun Meningkat – Kerugian Mencecah RM1.6 Bilion Disember Lalu

Diterbitkan pada Feb 2, 2021. oleh .

Jepun ialah negara matahari terbit yang bertanggungjawab mempopularkan komik yang lebih dikenali sebagai manga. Industri di manga kekal sihat di Jepun dengan jualan komik fizikal masih lagi tinggi berbeza dengan yang berlaku di negara lain. Tetapi kerana pandemik, kesan ke atas industri manga mula dilihat.

Menurut ABJ (Authorized Books of Japan) yang merupakan persatuan yang memantau penerbitan buku di Jepun, jumlah pelawat laman web manga cetak rompak mencecah 200 juta pada Disember 2020. Ini adalah hampir tiga kali ganda lebih tinggi berbanding 72 juta pada Januari 2020. Dengan semakin ramai orang duduk di rumah kerana wabak yang masih belum berjaya ditentang, peminat manga memilih laman web cetak rompak untuk mendapatkan bahan bacaan tertinggi.

Trend ini adalah mengejutkan kerana ABJ menganggarkan pada Disember 2020 nilai kerugian akibat mangan yang dicetak rompak adalah 41.4 bilion Yen (~RM 1.6 bilion). Peminat manga di Jepun selama ini tidak terkenal dengan tabiat membaca komik cetak rompak kerana harga jualannya yang rendah sekitar 500 Yen (~RM 19) sebuah. Manga cetak rompak selama ini didominasi peminat luar Jepun kerana isu rasmi yang terlalu lambat diterbitkan serta harga jualannya yang tinggi seperti yang dapat anda lihat sendiri di Kinokuniya.

komen


© Amanz / 2023 Kami