Carian
Kaspersky : 2 Daripada 10 Pengguna Asia Tenggara Berkongsi Berita Di Media Sosial Sebelum Mengesahkannya
February 2, 2021 Aman

Kaspersky kini berkongsi data bancian mereka, memperlihatkan sekitar 2 daripada 10 pengguna di rantau Asia Tenggara berkongsi berita di media sosial masing-masing sebelum mengesahkan kesahihannya.

Bancian berkenaan memperlihatkan sekitar 76% pengguna di rantau Asia Tenggara yang mengikuti keaskini berita semasa menggunakan platfor sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram dan lain-lain.

Apa pun, apa yang lebih menakutkan adalah apabila sekitar 18% daripada mereka yang mengikuti bancian yang dijalankan Kaspersky pada November 2020 lepas ini meperlihatkan berkongsi sesuatu berita sebelum mengesahkan perkara berkenaan.

Daripada angka berkenaan, golongan Gen Z merupakan yang paliing kerap melakukannya dengan peratusan mencapai sekitar 28% – iaitu hampir 3 daripada 10 orang.

Salah satu sebab utama berlaku perkara ini adalah apabila ramai pengguna yang ingin mengetengahkan diri sebagai mengikuti perkembangan semasa dan mengetahui perkara terkini – sekaligus membawa kepada perkongsian tanpa mengesahkan sesuatu perkara.

Kajian yang melibatkan 1240 orang responden ini juga memperlihatkan sekitar 5 daripada 10 orang sahaja yang membaca sesuatu artikel sehingga habis sebelum berkongsi di media sosial.

Pengguna sering dinasihatkan untuk menyemak sumber sebelum berkongsi berita, dan jangan kongsi sesuatu perkara yang tidak pasti.

Komen