Cari @ Amanz

Xiaomi hari ini telah pun memperkenalkan Xiaomi Mi 11 secara rasminya untuk pasaran global. Telefon pintar mercu untuk tahun 2021 ini hadir dengan sejumlah ciri-ciri premium terbaru – sekaligus menerajui arena peranti mercu dengan lebih awal berbanding pengeluar yang lain.

Xiaomi Mi 11 menggunakan skrin 6.81-inci AMOLED dan menawarkan paparan pada resolusi 2K, kadar segar semula mencapai 120Hz, selain turut menyokong paparan HDR10+. Dengan penawaran ini, ia sekaligus membawakan pengalaman penggunaan paparan yang sangat baik berbanding peranti lain di pasaran.

Xiaomi Mi 11

Menjana peranti ini adalah cip Snapdragon 888 dengan binaan 5nm, dilengkapi memori berasaskan LPDDR5, serta storan UFS 3.1. Ia turut hadir dengan sokongan audio yang dioptimasikan Harman/Kardon, bateri 4600mAh dengan pengecasan nirwayar 50W, atau berwayar 55W.

Untuk rakaman gambar, Xiaomi Mi 11 hadir dengan sensor utama 108-mmegapixel dengan sokongan OIS, ditemani sensor 13MP ultra-lebar dan makro 5-megapixel.

Pada pengenalan telefon pintar ini, Xiaomi turut menekankan kepada kebolehan rakaman video yang hadir bersama dengannya – termasuk ciri penyuntingan terbina terus pada telefon pintar berkenaan. Sejumlah penuras dan mod rakaman video menarik disertakan bersama telefon pintar ini.

Melengkapkan telefon pintar ini adalah penggunaan sistem operasi MIUI 12.5 yang menjimatkan lagi penggunaan memori dan kuasa, selain pengalaman penggunaan lebih lancar. MIUI12.5 juga akan membenarkan sejumlah aplikasi sistem untuk dinyah-pasang sekiranya pengguna tidak memerlukannya.

Xiaomi turut menyertakan sokongan jaminan selama dua tahun bersama-sama telefon pintar ini.

Buat masa ini, ia diumumkan untuk pasaran global. Xiaomi Malaysia mengatakan telefon pintar ini akan hadir ke pasaran tempatan tidak lama lagi.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd