Tesla Akan Dijual Secara Rasmi Di Singapura – Harga Lebih Murah Berbanding Toyota Camry

Diterbitkan pada Feb 9, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Berita hangat tahun ini ialah Tesla ingin melabur di Indonesia untuk membina kilang bateri kereta elektrik terbesar dunia. Ramai tertanya-tanya bagaimana pula dengan Malaysia? Perasaan kecewa ini kami yakin akan bertambah apabila Tesla mengumumkan kenderaan mereka akan akhirnya ditawarkan di Singapura secara rasmi tahun ini pada harga lebih rendah dari kereta petrol konvensional.

Menurut laporan The Straits Times, Tesla Model 3 hampir pasti dilancarkan dalam masa terdekat selepas ia disenaraikan di laman Suruhanjaya Pengangkutan Singapura. Ini biasanya berlaku sebelum sesebuah kenderaan mula dijual secara rasmi di negara selatan tersebut.

Paling menarik ialah ia akan dijual pada harga bermula SGD145,000 (~RM443,000) sebuah untuk model Standard yang adalah lebih murah jika dibandingkan dengan sebuah Toyota Camry 2.0 yang dijual pada harga SGD155,888 (~RM477,000) sebuah.

Jangan terkejut dengan harga kenderaan di Singapura. Toyota Camry 2.5 misalnya dijual pada harga RM188,763 sebuah di negara kita. Bagi menggalakkan penggunaan pengangkutan awam, harga jualannya lebih tinggi berbanding di Malaysia keran pelbagai cukai yang dikenakan.

Sebelum ini kereta Tesla diimport ke Singapura oleh penjual kereta persendirian. Dengan jualan rasmi, harga yang ditawarkan adalah lebih rendah.

komen


© Amanz / 2022 Kami