Cari @ Amanz

Qualcomm hari ini telah mengumumkan pencapaian terbaru mereka dengan pengenalan modem X65 terbaru yang menawarkan akses 5G kepada kepantasan sehingga 10-gigabit. Qualcomm mengatakan penawaran mereka ini adalah modem pertama yang berjaya mencapai kelajuan tersebut – lebih pantas berbanding X60 yang sebelum ini mencapai had 7.4Gbps.

Modem Qualcomm X65 ini kini pada fasa akhir pembangunan, dan sedia diuji oleh sejumlah rakan kerjasama dan pengeluar – sebelum ia dipasarkan melalui peranti kelak pada tahun ini.

Qualcomm X65 ini turut menawarkan ciri antena berasaskan kecerdasan buatan yang menambah baik prestasi selular, serta menjimmatkan tenaga. Disamping itu, ia turut menyertakan ciri seperti Qualcomm 5G PowerSave 2.0 dan juga Qualcomm Smart Transmit 2.0 – masing-masing memfokuskan kepada penjimatan tenaga, selain meningkatkan kelajuan muat-naik.

Qualcomm sendiri menekankan kepada ciri sokongan kepantasan data mencapai 10 Gigabit yang disertakan bersama dengan penawaran modem ini.

Walaupun kita mungkin tidak melihat ia disertakan pada peranti dalam masa terdekat, tetapi persoalan sebenar bagi pengguna semestinya adalah berkenaan dengan bilakah syarikat telekomunikasi atau penyedia perkhidmatan akan menawarkan sokongan kepantasan data selaju 10-gigabit ini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd