Cari @ Amanz

Essential merupakan salah satu firma yang telah diasaskan oleh pengasas Android, Andy Rubin – dan telah hadir dengan sebuah telefon pintar sebelum ini. Menariknya, kini ia dilihat Carl Pei telah mengambil-alih hak milik Essential pada awal Januari lepas.

Melalui laporan 9to5Google, berdasarkan pemfailan di UK, ia dilihat Andy Rubin telah memindahkan hak milik Essential kepada Carl Pei. Proses berkenaan telah dipohon seawal November 2020 lepas, dan telah selesai sepenuhnya pada Januari 2021.

Pemindahan ini sekaligus membolehkan Carl Pei memiliki hak dagangan, logo, dan juga jenama Essential. Ia tidak diketahui sepenuhnya sama ada paten turut dipindahkan bersama secara keseluruhan atau tidak.

Nothing sebelum ini telah menekankan bakal memfokuskan kepada produk gaya hidup pintar. Seperti ramai sedia maklum, menjadi pusat operasi untuk peranti pintar adalah sebuah telefon pintar – dan tidak mustahil kita melihat Nothing hadir dengan telefon pintar tersendiri.

Essential juga sebelum ini telah merancang pengenalan sejumlah produk pintar, sebelu membatalkan dan menutup syarikat tersebut.

Dengan perkembangan terbaru ini, sama-sama kita nantikan lanjut berkaitan syarikat Nothing dibawah Carl Pei ini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd